MOJ GURU

10. 04. 2021. | Uncategorized

Guru (Sanskrt, m., गुरु, guru, hrv. “težak”, “vrlo značajan”) je religiozni naslov za duhovnog učitelja, u širem smislu riječi, guru može biti i stručnjak s natprosječnim znanjem i dugim iskustvom u nekom području. Uzela sam ovo s wikipedije samo da stavim prijevod ako netko slučajno ne zna značenje ove riječi. Da se nađe.

Neki ljudi dođu u vaše živote, slučajno. I tamo ostanu zauvijek. Ulove se kao čičak, ugnijezde, ostanu. Tako je i Ona. U razgovoru s jednim poznanikom spomenulo se njeno ime, preporuka od njega i naš susret je bio dogovoren. Primala je ljude kod sebe doma, dolazili smo joj u goste, kao da se znamo…oduvijek. Mala, sitna, prozirna,…dok ne progovori. Nevjerojatno je opisati energiju koju ima i koja isijava iz nje, to se mora doživjeti. Ti slušaš, upijaš, ona govori, djeluje. Sve staje. Sve je tu. SADA! Moji problemi tada bili su vezani uz moj odnos s majkom. Tko ih nema, ha? Uglavnom, da skratim Ilijadu i Odiseju bila je to igra mačke i miša, taj odnos majke i mene. Bla bla bla, ona meni, bla bla bla ja njoj. I tako u nedogled. Ona ljuta, ja ljuta. I stalno dolazim po još! Stalno! Lovim se na iste stvari. “Ništa se ne mijenja, ako se ništa ne mijenja!” rekla je Ona. Molim? Samo me pogledala. Nije ponavljala. “Vrati joj! Vrati joj, ne zadržavaj!”. Sjela sam u park i čekala. Čula sam sve što mi je rekla, ali ove rečenice su mi odzvanjale u uhu. Idući put kada je bila konfliktna situacija s majkom, adresirala sam problem, imenovala ono što ŽELIM, ono ŠTO MI SMETA, ono ŠTO NE ŽELIM i otišla. Durila se, ponovila nekoliko puta istu stvar, ali ja se “nisam lovila”. Odustala je. Zapravo i sada, ako krene tim smjerom ili ju zaustavim ili se okrenem i odem ili spustim slušalicu. Nije se ona promijenila, ja sam se promijenila, Promijenila sam mindset, način razmišljanja i prihvaćanja.

Moj Guru, moja Guruica me nakon nekog vremena samo pitala “Jesi dobra, ha?” Ne DOBRO, nego DOBRA. Sve je znala. Iz pogleda. Iz onog stava u ramenima. Onog kada znate, a ne morate ni pitati. E baš tog. Guru je u svima nama. “Učitelj u meni, pozdravlja učitelja u tebi!”