JOGA KAO STIL ŽIVOTA

23. 03. 2021. | Lifestyle

“Imajte razinu ‘kontrole kvalitete’ za sebe prije nego se nametnete drugim ljudima.” – Sadhguru

Joga je znanost ispravnog življenja i kao takva bilo bi poželjno da bude prisutna u svakodnevnom životu. Riječ joga znači jedinstvo tj. harmonija koja objedinjuje cijelo naše biće. Joga želi dovesti razne funkcije tijela u savršenu koordinaciju, a sve u želji dobrobiti cjelokupnog organizma. 

Vježbanjem joge razvija se svjesnost između emocionalne, mentalne i tjelesne razine, a sve to dovodi do promišljanja o suptilnijim područjima postojanja.

“Većinu vremena razmišljate o životu umjesto da ga živite.” – Sadhguru

Postoje različite vrste joge: hatha, raya, karma, kundalini, ashtanga joga…, na pojedincu je da pronađe što mu najviše odgovara. 

Joga je nastala na početku ljudske civilizacije i razvijali su je drevni mudraci čitavog svijeta. U drevnim vremenima tajne joge se nisu nikada zapisivale već su se prenosile sa učitelja na učenike, a sve da bi se smirivala zbunjenost ili neshvaćanje značenja i cilja. 

Jedan od najvećih autoriteta hatha joge je Swami Swatmarami koji je na sanskritu skupio sav materijal i napisao knjigu Hatha Yoga Pradipika.

U 21. stoljeću mnogi liječnici smatraju da je terapija jogom uspješna zbog ravnoteže koju stvara u živčanom i endokrinom sustavu. Za većinu ljudi joga je sredstvo održavanja zdravlja i dobrog mentalnog stanja u sve stresnijem svijetu. Asane uklanjaju tjelesnu nelagodu, tehnike relaksacije pomažu otklanjanju akumuliranog stresa i vježbe joge imaju sve više smisla za pojedinca kao za jedinku ili društvo u cjelini.

Najveće dostignuće joge je tjelesna i mentalna terapija. Prema tome, ona je mnogo više od običnog vježbanja to je novi način života koji obuhvaća unutarnju i vanjsku bolju, ljepšu realnost.