POZDRAV SUNCU

23. 03. 2021. | Joga vježbe

Pozdrav Suncu ili Surya Namaskara izvodi se pri izlasku sunca ili u rano jutro. Smatra se da je ovo jedna od prvih vinyasa (pravilno posložen niz asana) i da je stara oko 5000. godina.

Dvanaest asana stvara energiju koja aktivira naše tijelo. Na djelotvoran način opušta, isteže i masira naše zglobove, mišiće i unutarnje organe tijela. 

Pozdrav Suncu možete vježbati na otvorenom zraku, gledajući izlazeće sunce pod uvjetom da je želudac prazan i na taj način dovedite svjesnost unutar tijela i počnite se mentalno opuštati. Smisao vježbanja joge jest opuštanje napetosti, pojačavanje svjenosti o cijelom fizičkom tijelu i unutarnja harmonija.

Ovo je odličan uvod u svijet joge jer svakodnevnim prakticiranjem pozdrava Suncu osjetiti ćete benefite joge, a istovremeno ćete uvesti disciplinu u svoje dnevne rutine. 

Kada savladate tehnički dio (pozicioniranje ruku, nogu i sl.) ove vježbe, možete eksperimentirati izvođenje Surye Namaskara sa različitim omjerom udaha i izdaha, sa fokusom na određeni dio tijela i sl.