Leptirići u trbuhu i Solarna čakra

7. 10. 2022. | Joga teorija

Solarna čakra se nalazi u području pupka, ona sagorijeva sve čega se dotakne te ima svojstvo pročišćavanja i preobrazbe. Ona je i sjedište vaše moći, vlastito JA, volje i samopoštovanja, a njezina je boja žuta.


Manipura – solarna čakra, na sanskrtu znači „grad blistavih dragulja“.
“Ako je energija čakre solarnog pleksusa uravnotežena i slobodna, osjećate se jedinstveno, cijenjeno, samopouzdano i energično“. 


Ako je vaša manipura snažna i uravnotežena, drugi će vas doživljavati kao spontanu i otvorenu osobu, punu ljubavi. Posjedovat ćete zdrav osjećaj moći i samopoštovanja i bit ćete spremni na životne izazove bez straha od pogreške.

Zbog načina života, prehrane, stresa i drugih faktora, kod mnogih je ljudi manipura oslabljena i neuravnotežena.
Evo znakova koji na to ukazuju:

gnjev i bijes, ogorčenost, potreba za kontrolom, agresivni perfekcionizam, neobazrivost prema drugima, sklonost osuđivanju, žudnja za slavom, pretjerana potreba za pažnjom, nisko samopouzdanje, manjak energije za ostvarivanje zamisli, preosjetljivost na kritiku,strah od odbacivanja,osjećaj da ste u ulozi žrtve…

Isto tako, manipura je naš najosjetljiviji dio s kojim ulazimo u odnos s drugima, dopuštamo drugima da nam se približe.
Otuda famozni “leptirići” u stomaku, ako ugledamo osobu u koju smo recimo zaljubljeni. Ali, ti leptirići nisu baš tako bezazleni. Kada nekoga “pustimo” unutra,  dajemo mu mogućnost da razara našu 3. čakru i utječe na naša raspoloženja. Ispočetka su to jako ugodni osjećaji, no ako ne znamo da se na vrijeme zatvorimo, to najčešće prelazi u crpljenje energije i ovisnost o drugoj osobi, zbog koje ne možemo uredno jesti i spavati, odnosno javlja se nekvalitetan način života.
Leptirići u trbuhu su ALARM i kada ih osjetite iduću put, zastanite i razmislite što vam u sitauciji, osobi, okolnosti – “NE ŠTIMA”!

Ako nešto odlažete iz straha, bilo da se radi o teškom razgovoru ili riziku koji želite poduzeti, “podsjetite se koliko ste nevjerojatni, ohrabrite se i uzmite što vam pripada”.


Uz pomoć prehrane, meditacije, jogijskih vježbi, eteričnih ulja i sl. možete uravnotežiti i osnažiti svoju treću čakru.
Osim što ćete biti uzemljeni, prilagodljivi i puni zdravog samopouzdanja, slijedit ćete trag svog srca i ostvarivati njegove skrivene želje.  


I da, poštujte svoje leptiriće, oni su vaši čuvari…
Love and Light,
Tatjana